top of page

Jacht en gehoorzaamheid

To retrieve or not to retrieve? 


Retrieve is Engels voor “terughalen”, inderdaad de golden retriever is van origine een jachthond na het schot. Dit betekent dat zij van oudsher werden ingezet om het geschoten wild te zoeken en aan zijn baasje te bezorgen (apporteren).


Uiteraard gaan hier jaren training aan vooraf.  


Dit traject start al van in het nestje, we maken ze gewend aan lawaai (knal van alarmpistool),  komen in contact met diverse geuren, doen regelmatig een autorit en krijgen watergewenning.


Na 10 weken start hun schoolleven in de socialisatie klas, hier leren onze retrievers spelenderwijze de hondentaal. 
Vanaf 3 maand lopen ze school in de puppy klas, hier begint de “gehoorzaamheid”. Met snoepjes en andere postieve prikkels worden de commando’s (zit – lig – blijf etc) aangeleerd. Het aangelijnd volgen (zonder stakke lijn) is een blijver. 
Na +/- 2 jaar begint de apporteer opleiding. We werken niet met echt jachtwild, wordt vervangen door dummies.

 

Een klassieke apporteer oefening bestaat uit 5 aspecten: 
⦁    Naast het baasje zitten en voor zich uit kijken
⦁    Als het schot afgaat, blijven zitten – zeker niet inspringen
⦁    Op het verbale commando van het baasje uitrukken
⦁    Meteen de dummy in de mond nemen (niet laten vallen)
⦁    De dummy ter hand stellen


Dan komt de sturing van de hond aan bod, het fluitje wordt er bijgehaald. De hond links of rechts uitsturen, voor en achter. Centraal staat het stop commando, de hond moet stilstaan en naar zijn baasje kijken.


Als ze dit allemaal onder de knie hebben, wordt er na +/- 3 jaar gestart worden met de jachtcompetitie. Er dienen per wedstrijd 5 apporteer oefeningen afgewerkt. Een water - apport is altijd van de partij. De moeilijkste oefeningen zijn “blinds”, de honden moeten een dummy zoeken die verloren is. Hij moet 100% zijn baasje vertrouwen om hem te helpen de dummy te vinden.

image.png
image.png
bottom of page